محاکات

این چنین ساکنِ روان که منم

محاکات

این چنین ساکنِ روان که منم

  • ۰
  • ۰

علوم انسانی به دلیل درگیری مستقیم با ساحت‌های فکری وجودی انسان، آدمی را درگیر پرسش‌های بنیادینی می‌کند که راه فراری از آن نیست. دانشجوی رشته جامعه‌شناسی، روانشناسی، تاریخ، فلسفه و... در دوره تحصیل پیش از آنکه بخواهد درباره "انسان" نظر بدهد، باید تکلیفش را با خودش، نزدیک‌ترین انسانی که در دسترسش است روشن کند. به همین سبب، دوگانه‌های معتقدِ مذهبی و نهیلیستِ پوچ گرا در علوم انسانی بیشتر وجود دارد. در حوزه‌های فنی و پزشکی و علوم پایه، اساسا مواجهه با این پرسشها وجود ندارد و شخص خود را ملزم به پاسخگویی نمی‌داند. به همین خاطر به گمانم فردی که در حوزه علوم انسانی دقیق و عمیق است و همچنان توانسته مذهبی بماند، دینش از اصالت بیشتری برخوردار است.

اگر به این وضعیت، وضعیتی که فرد در آن لاجرم و ناخواسته خودش و عقایدش را به بوته آزمایش و نقد می‌گذارد، وضعیت تعیین‌گری بگوییم، روانشناسی یکی از تعیین‌گرهای جدی در زندگی افراد است. 

بله، اگر می‌بینید روانشناسان دیوانگی‌هایی دارند، چون نتوانستند وضعیت خودشان را تعیین کنند. ولی اگر روانشناس سالمی یافتید، بدانید او توانسته خودش و جایگاه وجودی‌اش را در این زندگی تعیین کند.

 

بعدنوشت: با یک مثال بیشتر توضیح دهم. اساتید روانشناسی که من در محضرشان بوده‌ام، یا خدا و دین را قبول ندارند و تحلیل‌های عمیق دنیایی از انسان و رفتارش دارند، یا اگر خدا و دین را قبول دارند خیلی خوب آن را فهم کرده‌اند و توانسته‌اند در جنگ بین گفتمان دین و علمی که در وجود همه ما شکل می‌گیرد، سربلند بیرون بیایند. یعنی یا این سر طیف هستند، یا آن سر. در روانشناسی کسی وسط نمی‌ماند. 

  • ۰۰/۰۹/۰۴
  • فاطمه امیرخانی

نظرات (۶)

اینکه بگیم فقط رشته و درس‌های دانشگاهی ماست که برامون سوال و چالش تعیین میکنه و تحصیل و مطالعه‌ی آدم فقط به همین معنیه به نظرم بی‌انصافی کردیم. نه؟

پاسخ:
شاید من منظورم رو بد مطرح کردم، من نگفتم "فقط" رشته تعیین کننده است. اما میگم برای کسایی که علوم انسانی میخونن، رشته تعیین کننده تکلیف زندگیشون در برابر پرسشهای بنیادینه. حالا کسی میتونه فنی بخونه و دنبال این پرسشها باشه. اما نحوه مواجهه اش به نظر من متفاوته.
اینکه من ۸ سال فروید خوندم و کسی هی مارکس میخونه، یا باید فروید و مارکس و هگل و یونگ رو به سرپرستی فکری بپذیره(چون واقعا حرفای خوبی میزنن) یا باید تکلیفشو مشخص کنه که چرا اینها نه و من میخوام نگاه وحیانی داشته باشم. این سوالها اینقدر ذهن آدم رو شخم میزنه که اگر کسی به جوابش رسید، میشه گفت جواب عمیقی داره. 

قبول دارم که شما نگفتین فقط

حرفتون هم حقه

اما خواستم این مورد رو هم اینجا بگم😶

پاسخ:
خوب کردی، ممنون که گفتی

شاید کمی بی ربط:

بستۀ دام و قفس باد چو مرغ وحشی

طایر سدره اگر در طلبت طایر نیست

 

عاشق مفلس اگر قلب دلش کرد نثار

مکنش عیب که بر نقد روان قادر نیست

 

عاقبت دست بدان سرو بلندش برسد

هر که را در طلبت همت او قاصر نیست

سلام.

موافقم. 

با پاراگراف دوم و سوم بیشتر.

پاراگراف سوم را با هردو نمونه اش دیده ام..

 

پاسخ:
سپاس از شعر زیبا
و چه خوب که حضرتعالی هم موافق هستید

اتفاقا میان‌مایه‌ها کم نیستند! بعضی از آن‌هایی که این سر طیف برمی‌شمارید و تحسینشان می‌کنید، مشتی بیچاره‌اند که تعارض‌هایشان را با دینی عرفی سرپوش گذاشته‌اند.  

پاسخ:
من با شما موافقم کاملا، اما راستش آنهایی که برمی‌شمرید را مذهبی نمی‌دانم. در واقع منظورم از مذهب، نماز و روزه نیست. منظورم یک نوع باور و اعتقاد و عمل عمیق است. متاسفانه اینقدر الفاظ آمیخته به معانی متعددی شده اند که برای توصیف واژه "مذهبی" و "آدمهای مذهبی" می‌توان لغت‌نامه نوشت.
اما کماکان معتقدم اندک افراد عمیق در علوم انسانی و مذهبی که دیده‌ام، دین اصیل و شایسته‌‌تری به نسبت گروه‌های دیگر مردم دارند.
  • یاس ارغوانی🌱
  • چه توضیح خوبی :)

    منم هرچقدر که بیشتر فکر میکنم درباره مسائل بنیادی به عنوان یه آدم عادی. دلم میخواد جامعه شناسی و روانشناسی و فلسفه بخصوص و... شاخه های علوم انسانی رو مطالعه کنم و درش عمیق باشم‌.

    پاسخ:
    همینطوره واقعا، این رشته‌ها خیلی آدم رو به چالش میکشه

    سلام. منم از اونایی بودم که دوست داشتم علوم انسانی بخونم. نشد و نمی دونم وقتی وارد دانشگاه بشم هم از ریاضی راضی ام یا نه. ولی این موردی که ذکر کردین تو ذهنم بود همیشه. البته دلیل شو دقیق نمی دونستم اما می دیدم تو علوم انسانی. جالب بود خوندن ش از زبان دیگری. :)

    پاسخ:
    امیدوارم که اون تصمیمی که دوست داری و خیره رو بگیری :)
    به هر حال من به نوبه خودم دعوتت می‌کنم به علوم انسانی، پول نداره ولی لذت داره برای کسی که علاقه داره 

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی